tiistai 8. marraskuuta 2011

Minä.

Ei oikein ole omakuvaa ;)

Jokin aika sitten kyselin vähän toivepostauksista. Siellä oli mm. esittelyä henkilöstä tekstien takana ja päätinpä rustata sellaisen aikani kuluksi :)

Olen syntynyt joulukuussa vuonna 1984 Uudessakaupungissa, elin varhaislapsuuteni maalla isäni lapsuudenkodissa vanhempieni sekä isänäidin, mammani kanssa. Mammalla oli pihassa lehmiä ja meillä oli myös muutama koira sekä kissa.Vanhempani erosivat kun olin viiden vanha, muutimme äidin kanssa kaupunkiin rivitalokaksioon ja sieltä Laitilaan äidin uuden avomiehen kanssa yhteiseen kotiin. Vuonna 1990 aloitin ratsastuksen Laitilassa Hemmilän Ponitallilla jossa oli shettiksiä ja new foresteja. Tilan tytär piti poneillaan ratsastustunteja ja siellä siis sain alkuopin harrastukseeni.



Rosita III, v.1980 syntynyt shettistamma Hemmilästä. Kuva otettu 1990 tai 1991.

En enää muista miksi minun piti lopettaa tunnit Hemmilässä, mutta siirryin eräälle uudemmalle tallille, Laustin Tallille. Se ei kauaa pysynyt toiminnassa ja sieltä taisin siirtyä May Cheri Merin tallille jossa opetus olikin jo huomattavasti laadukkaampaa :) Kävin myös pyörähtämässä Uudessakaupungissa mm. Metänpään Tallilla sekä Kalannissa Puistolassa. Isäni naapuriinkin ilmestyi suomenhevostamma Takku ja shettistamma Leebarn Polyanthus joita kävin isäni uuden vaimon tyttären kanssa hoitelemassa. Tuli hoideltua Laitilassa myös Huiskalan poneja, nf-tamma Fairy Queenia sekä shettiksiä Gillabro Jinny ja Josefiina.

Myös ravihevosiin tutustuin. Jostain jalkavammasta toipuva lv-r Mr Mickel ja järjettömän lihava sh-tamma "Saru" saivat minusta ja kaveristani joksikin aikaa hoitajat. Lopetin ratsastustunnit suurinpiirtein vuonna 1997 ja siirryin yksityishevosten pariin Suojasten tallille.

Kävin siis sellaiset kolmisen vuotta Suojasilla, hoidin lv-ruuna Prinssiä, oikealta nimeltään Main Prince, joka olikin tallin ainoa raveissa käyvä hevonen. Siellä asuivat myös

sh-tamma Mirkku-Sisko
http://www.sukuposti.net/hevoset/mirkku-sisko/37440
sh-ori Postipoju
http://www.sukuposti.net/hevoset/postipoju/65309
lv-tamma A.J.M. Angeli
http://www.sukuposti.net/hevoset/a-j-m--angeli/40037
lv-tamma Golden Milla
http://www.sukuposti.net/hevoset/golden-milla/124022
ja lv-tamma Feniks Delight
http://www.sukuposti.net/hevoset/feniks-delight/150950

Prinssi ♥ Ostin sille vihreät riimut ja harjat :)
Lisäksi pidin sillä aina pientä lettiä noin puolessa välissä harjaa. Näkyy kuvassakin.

Prinssi ja Golden Milla.

Lisäksi Suojasilla asui vaihteleva määrä täyshoitohevosia, lähinnä romanien sekä silloin Säkylässä asuneen Jokisen Eijan kantavia tammoja. Tutuiksi tuli mm.

sh-tamma Pavetar (joka itseasiassa asuu nykyään Vellerin naapurissa!)
http://www.sukuposti.net/hevoset/pavetar/25338
sh-tamma Viirilla
http://www.sukuposti.net/hevoset/viirilla/65335
sh-tamma Hituri (kyllä, se vanhojen Villivarsa-lehtien Hituri)
http://www.sukuposti.net/hevoset/hituri/42798
sh-tamma Sinteri♥
http://www.sukuposti.net/hevoset/sinteri/33184
sh-tamma Juijari ja orivarsansa Jalo-Vejari
http://www.sukuposti.net/hevoset/juijari/70796 & http://www.sukuposti.net/hevoset/jalo-vejari/84170
sh-tamma Anna-Liisa
http://www.sukuposti.net/hevoset/anna-liisa/70173
sh-ori Postimies
http://www.sukuposti.net/hevoset/postimies/65311
lv-ruuna Nifty Novak (Ruttu-Ruuna♥)
http://www.sukuposti.net/hevoset/nifty-novak/256869
lv-tamma + varsa "Laifi ja Bambi"
Tätä tammaa veikkaisin oikealta nimeltään olevan Light Bell, tästä ei kuitenkaan ole varmuutta... Sen tiedän että se oli "joku 15-aikanen", tumman/mustanruunikko. Varsan isän muistelen olevan Smooth Blend ja varsa taisi olla tamma... Nämä täsmäisi 1998-syntyneeseen Light Bellin varsaan Sermalo Brisella.

..ja varmasti vielä muitakin joita en vain tähän hätään muista nimeltä :) Jokisen Eija omisti Vihi-Totinkin ennenkuin siitä tuli hieno ;)

Minä Sinterin kanssa alkutalvisella sänkkäriesteellä.
Estekorkeus on vielä tänäpäivänäkin sama ;D

Peruskoulu loppui ja siirryin toiselle paikkakunnalle ammattikouluun. Koulupäivät pitenivät, lisäksi oli bussimatka joka kesti puolisen tuntia, ehkä vähän yli ja kaverini lopetti Suojasilla käymisen koska hänen hoitohevosensa myytiin tai annettiin pois ylläpitoon. Jäin yksin hoitamaan hevosia, talli alkoi mennä alamäkeen ja oma jaksamiseni oli vaakalaudalla. Kävin lopettamisen jälkeen satunnaisesti moikkaamassa heppoja mutta lopulta kaikki vaan jäi.

Minulla oli hevosista viiden vuoden ja ratsastamisesta viiden ja puolen vuoden tauko. Olin työharjoittelussa eräässä päiväkodissa jossa juttelin siivoojaharjoittelijan kanssa niitä näitä. Tuli puhetta hevosista ja manasin kuinka haluaisin aloittaa harrastukseni uudestaan, mutten tiedä miten kun ei enää siinä iässä (olin 20v) sitä vaan pöllähdetty johonkin tallille ja reippaana kysytty että saisko alkaa hoitamaan hevosia sillä tallilla :D Näin nimittäin me pienempinä asiat hoidettiin.

Tämä siivoojaharjoittelija kertoi kaverinsa isästä jolla oli omassa pihassa pari juoksijaa, lupasi viedä mut sinne joku päivä katsomaan kun kuulemma vois olla tarvetta aputreenarille :) Olin aivan innoissani asiasta ja odotinkin sitä päivää kovasti kun menisimme Minnan kanssa tälle tallille käymään. Ja niin se päivä koittikin tammikuussa 2005.

Oli hevosten sisäänottoaika. Tien vieressä tarhassaan paineli häntä piipalla komealla ravilla ehkä suurin näkemäni lämminverinen sieraimet laajoina ja totesin Minnalle että tohon en ainakaan koske :D Menimme talliin jonne Toivasen Kari, hevosten omistaja, oli jo vienyt sh-tamma Ronski Neidin ja lähti hakemaan sitä tarhassa juossutta lämpöstä. Varoitteli vähän että se saattaa tulla hiukan vauhdilla, ettei sit olla tulilinjalla. Karsinassa se näytti vielä suuremmalta! Ja suurihan se olikin noihin n.160cm:siin aiempiin hoidokkeihini verrattuna, olihan sillä säkää 170cm. Tamman nimi oli Lotta, Your Lady Luck, juuri kääntynyt viisivuotiaaksi. Tässä vaiheessa olin vielä täysin tietämätön että n.5kk kuluttua sovittaisiin että tamma siirtyy omistukseeni.

Kävi ilmi että Lotta ensivaikutelmasta poiketen olikin näistä kahdesta kuitenkin se asiallisempi. Minusta tuli sen treenaajahoitaja ja alkuun lähinnä ajelin sen kanssa. Lotalla oli pihassa taluteltu sukulaislapsia selässä ja kun se on siinäkin ollut ihan kiltti niin minua rohkaistiin sen kanssa myös selästä lenkille. Ajelin meren jäällä, nautin ravurinravista selässä kunnes toukokuussa Kari totesi ettei tiedä mitä tamman kanssa tekee, kun sillä on ollut jalkavaivoja ja ei sitä oikein tuo ravitouhu tunnu kiinnostavan. Vauhtia olisi, päätä ei yhtään. Suokkien kanssa hiitilläkään ei ollut ajatustakaan yrittää ohi kun taas yksin ajaessa jäi nopeusmittariin huippunopeudeksi 55km/h joka kuitenkin oli melkoisen vauhdikasta menoa. Uhkasi laittaa teuraaksi. EI IKINÄ!!

Lotta toukokuussa 2005.

Lotta ja Ronski Toivasten laitumella kesällä 2005.

Sovittiin että tamma siirtyy mun omistukseen kesän jälkeen kun meillä oli silloisen avomieheni kanssa tiedossa muutto Turkuun hänen töidensä perässä. Ehtoina omistajanvaihdokselle oli se, että löytäisin töitä ja hyvän tallipaikan. En löytänyt töitä heti, tallipaikan kylläkin ;) Lotan piti jäädä juoksijaksi mutta 2006-keväällä käytin sen klinikalla ja kinnerlöydösten perusteella Lotta jäi harrasteratsuksi.

Alkusyksy 2008.
Taru ja Lotta 2010.

Veller ja Lotta 2010, mun muruseni ♥


Niin ne vuodet etenivät, keväällä 2010 Lotta kävi klinikalla huonontuneen laukan ja epäpuhtaiden liikkeiden takia ja sillä todettiin kuluneita niveliä, suuria rakoja nivelissä sekä kintereessä nivelrikkoa. Lokakuun 4. 2010 Lotta lopetettiin ja ikävä on ihan järjettömän suuri edelleen. Pari kuukautta ennen Lotan lopetusta olin ostanut Vellerin.
Viimeinen kuva.


Tässä pieni elämäntarina liittyen hevosiin, paljon lyhyemmin voin kertoa tämänhetkisestä elämästäni yleisesti ottaen. Asun Varsinais-Suomessa melko lähellä Turkua kunnassa nimeltä Pöytyä, ja Pöytyän sisällä kylässä nimeltä Kyrö, kai tätä voi kyläksi sanoa? :D Asun rivitalokaksiossa avomieheni Jerryn kanssa ja meillä on täällä eloamme rikastuttamassa viisi kissaa. Olen töissä Salossa Nokian tehtaalla, kasaan siis työkseni älypuhelimia. Työ on nelivuorotyötä ja toisinaan kovin uuvuttavaakin kun saa herätä aamulla neljältä, työmatkoihin menee tunti suuntaansa ja vielä pitäisi jaksaa hevonenkin hoitaa. Mutta onpahan tätä jaksanut jo kuluneet kuusi vuotta joista viisi Lotan kanssa ja vuosi Vellerin kanssa joten mihin tämän elämän tästä toisaalta vaihtaisikaan :) Hevosten lisäksi en harrasta mitään muuta, ei riitä aika eikä sen koommin mielenkiintokaan.

Tässä kuvat kissoistamme, tai melkein voisi sanoa kissoistani ;)


Lorvikissa Monni, syntynyt 7/2007.


Keiju, syntynyt 3/2009.
Keijulla on sydämessään harvinainen rakennevika jonka
vuoksi jokainen päivä tyttösen kanssa on kultaa ♥ 




Rölli, syntynyt 4/2009.



Tiiti, syntynyt 10-11/2010.
Tiiti ja Miu on villikissalapsosia jotka tuli
meille n.5 viikon iässä.



Miu [lausutaan Miiu], syntynyt 10-11/2010



Rölli ja Tiiti syksyllä 2011.


Miu, Keiju, Monni, Tiiti ja Rölli :)

4 kommenttia:

  1. Voi vitsi ! Sulla on ihania kissoja ja noi montaki viellä :D

    VastaaPoista
  2. Ne on kuin lapsia, niitä vaan siunaantuu :D Ei vaan, mulla oli Turussa asuessani kolme joista Monni on yks, mut eksästä erotessa sille jäi kaks ja mä otin Monnin mukaani. Monnille ostettiin kaveriksi Keiju ja Rölli ja vuos sitten edelliseltä tallilta kuskasin Tiitin ja Miun kotiin kun olivat kovin viluisia ja laihoja ja huusivat vaan ruokaa :/ Ykskään iso kissa ei niitä huolinut, sähis takas vaan ni ne ressukat koitti hevosten leipää nakerrella siellä. Meillä saivat sitten emon maidon vastiketta ja hyvää penturuokaa :)

    VastaaPoista
  3. Moikka!

    Bongasin tekstistäsi pari tuttua hevosta; mirkku-sisko ja postipoju. Olisi kiva kuulla vanhoja kuulumisia kys. hevosista. olen kuullut että hevoset ovat jossain vaiheessa eläneet huonoissa oloissa, tiedätkö siitä mitään? Osaatko muuten sanoa että missä hepat nykyään asustelee? :)

    anteeksi tämä kysely, mutta olisi vain kiva kuulla mitä hevosille silloin kuului, mitä niillä tehtiin yms.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallilla oli silloin vielä asiat ihan hyvin kun me kävimme siellä, Mirkku ja Poju oli kovin nuoria ja tulevaisuus vasta edessä :) Niillä ei tehty oikeastaan yhtään mitään, me vain niitä lähinnä harjailtiin. Mirkkua totuteltiin satulaan ja kerran taisin sen selässäkin käydä mutta muuten ne saivat vaan olla ja ihmetellä. Pari-kolme vuotta siellä tuli käytyä ja lopetin siinä joskus vuonna 2000 kun iski koulun takia ajanpuute, kaverini lopetti tallilla käymisen ja itseasiassa näihin aikoihin taisi alkaa tallillakin alamäki.

      Eräillä tyttösillä näin myöhemmin kuvia kun tällä tallilla asui enää kolme hevosta; Mirkku, Poju ja lv-t Demi. Kuvista paistoi läpi hoidonpuute, ne olivat melko laihassa kunnossa :/ Deli kuoli tallilla, Poju ja Mirkku vaihtoivat jossain vaiheessa omistajaa ja viime keväänä Poju onkin lopetettu :(

      Poista